Het YIN-gedeelte van de wing chun
(door Donald Mak, foto's door Federico Massarelli, vertaling Vincent Verhoeven)
Voor veel wing chun-beoefenaars zal de naam Gulao Wing Chun klinken als een duistere lijn uit een afgelegen plek in Zuid-China. Gulao is echter veel gangbaarder dan eerst gedacht.
Wanneer we Ip Man Wing Chun combineren met Gulao Wing Chun, bewijst onderzoek dat we een completer Wing Chun systeem verkrijgen. We kunnen dit als het ware zien als de Chinese krijgskunst onderwezen door dr. Leung Jan (1825-1894) in Foshan, waarin de beide stijlen als één geheel vervat zitten.
In de geschiedenis is Gulao Wing Chun afgescheiden, vermoedelijk door geheime anti-regeringsbewegingen, zoals de Tian Di Hui ("Hemel en Aarde beweging"), om te voorkomen dat de gevorderde technieken in handen van de vijand zouden vallen (de toenmalige Qing-dinastie). Niemand kan dit met zekerheid bevestigen. Wat wel zeker is, is dat beide "stijlen" deel zijn van één volledig Wing Chun systeem, aangezien dit volledig systeem onderricht werd door dr. Leung Jan.
Eén van de frappantste verschillen tussen de beide "stijlen" is dat Ip Man Wing Chun de drie lege handvormen gebruikt, terwijl Gulao Wing Chun geen vormen heeft, maar wel 12 aparte technieken leert die deel uitmaken van die drie handvormen, mits kleine aanpassingen: zoals pivoteren, draaien of voetverplaatsing (zie overzicht onderaan). Elke techniek heeft drie bewegen die zowel links als rechts uitgevoerd worden, met zes bewegingen in totaal dus per techniek. Dit geeft een een totaal aantal bewegingen van 72. Het overzicht onderaan geeft de 12 technieken in het Gulao leerplan.
We kunnen afleiden dat beide stijlen van eenzelfde krijgskunst komen. Een ander manier om de afscheiding te begrijpen, is beiden te herkennen als verschillende leerfases.
Zo hebben we bijvoorbeeld de Siu Nim Tao vorm die ons de handtechnieken leert vanuit een stilstaande positie. Onze handen bewegen rechts, links en in het midden zonder de structuur van ons lichaam te bewegen. In Gulao Wing Chun worden dezelfde technieken gebruikt met het pivoteren van je lichaam om subtiel de handpositie rechts, links of naar het midden te verplaatsen, zonder je handen zelf te bewegen. Deze mooie bewegingen zorgen ervoor dat we efficiënter sterkere tegenstanders de baas kunnen.
Met lichaamsrotatie en voetenwerk, oefen je geen druk uit tegen de armkracht van je tegenstander, maar blijf je wel in contact. Hiermee tonen we aan dat we eerst onze handen oefenen en dan pas ons lichaam.
Een ander merkwaardig verschil dat de verschillende oefenfases illustreert, is de vechtafstand. In Ip Man Wing Chun concentreren we ons op vooral punt één (pols) en punt twee (onderarm en elleboog), terwijl Gulao Wing Chun de nadruk legt op het derde punt (bovenarm en schouder), wat een dichtere lichaamsafstand is voor controle. Op deze afstand, kunnen we afdoen van de kracht in onze armen, terwijl we onze kracht halen uit ons lichaam en onze benen. Gulao Nei Gong (innerlijke kracht) helpt ons te vechten op deze dichte afstand.
Twee andere verschillen zijn de hoeken die gemaakt worden en de energie. In Gulao Wing Chun wordt de focus gelegd op grotere draaibewegingen van ons lichaam van 0° (frontaal) tot 90° (zijwaarts). Wiskundig gezien is dit zinvoller. Hoe kleiner de afstand tussen jou en de tegenstander, des te groter je hoekbereik moet worden. Het is ook vanzelfsprekend dat de energie die je uit oefent van binnenuit moet komen met minder armkracht en meer lichaamsdynamiek, om zo minder stijf het derde punt (schouder) van de tegenstander te bereiken.
Omwille van deze redenen, gebruikt Gulao Wing Chun de houten dummy niet. De dummy zou je op afstand houden, terwijl de stijl net een korte afstand krijgskunst is.
Gulao heeft echter wel veel counter- en aanvalstechnieken voor twee beoefenaars met de 12 aparte bewegen. Het oefent ook Luk Sao (sparren) met meer aandacht voor heuprotaties tijdens het aftasten in rolbeweging (chisao). Gulao Wing Chun benadrukt het belang van dynamische verplaatsingen van het massamiddelpunt. Op die manier is er meer lichaamscoördinatie van links-rechts en op-en-neer bewegingen in de heup.
Kortweg kunnen we, zowel technisch als filosofisch, Ip Man met Gulao als het complete Wing Chun systeem van het Leung Jan beschouwen. Door het systeem te vereenvoudigen van drie vormen naar 12 technieken, hanteert het de filosofie van de "Dao De Jing" (de kunst van de eenvoud).
Commentaires