top of page

Als een tijger het jaar starten

Traditioneel met het nieuwe jaar zouden we, zoals net voor de pandemie, jiaozi maken. Dit jaar starten we het jaar van de tijger als officiële school. In China is het Chinese nieuwjaar te vergelijken met onze kerstvakantie, maar dan een hele maand lang.

Tigress (Kungfu Panda DreamWorks)

Het is de periode in het jaar dat familieleden elkaar terugzien na een hele jaar werk of studie in een andere Chinese stad of provincie. Ze komen dan samen om te stoefen over hun succes als student of werknemer en om roddels op te vangen van gemiste familiedrama's; dus tot rustkomen in het nest van herkomst na een hele jaar werken. Ondertussen maken families dan gezellig "Chinese ravioli", oftewel Jiaozi, met allerlei groetjes, vlees of vis. Nadien worden dan nog Chinese spelletjes gespeeld zoals Xianqi, de Chinese schaakvariant, en Mahjiang (Mahjong), het verslavende "pokerspel" voor de Chinezen en de voorvader van de Rummikub bij uitstek.

IWCO.be maakte Jiaozi in februari 2020

Met onze wing chun traininggroep zijn we met deze leuke traditie dus ook begonnen. Dit jaar, als volwaardige IWCO-school en VZW, hebben we door de maatregelen een alternatief moeten zoeken, hoewel de maatregelen gelukkig al voldoende versoepeld waren om weer samen te komen. Met veel in de keuken bij elkaar keuvelen om elkaars eten te maken was nog niet meteen het beste idee. Dit jaar hebben we voor een weliswaar cliché take-away gekozen dat toch een hele handige oplossing bleek te zijn met een voorbestelling op naam. Onze leden hebben desalniettemin met volle teugen van goed gezelschap mogen genieten met lekker eten uit restaurant Wang Hung in de buurt.

Na twee jaar eindelijk nog eens samen iets vieren

Zoals reeds gemeld besteden we aandacht aan de culturele en filosofische achtergrond van de krijgskunst, maar tijdens de trainingsmomenten in de week moet er vooral getraind worden. De aandacht gaat eerder naar het spiergeheugen van onze ledematen, dan die van onze tong. De focus ligt ook op de grove motoriek en minder op de fijne motoriek. Toch namen we voor de gelegenheid een les Chinees op met de filosofie achter de krijgskunst en de leuzen die daarmee gepaard gaan. Een overzicht van dit gebeuren vind je terug in de blog: Chinese Nieuwjaarstraining.

Chinese nieuwjaarstraining 2022

Op het diner zelf was onze kwoon (kungfu-school) naast een theeproeverij ook voorzien van wat speeltafels voor Chinese en thematische spellen. Zo werd niet alleen Xiangqi en Mahjong gespeeld maar ook Onitama en Dojo Kun, bordspellen die de geest van een oosterse vechtschool naar boven brengen.

Als sportschool konden we natuurlijk ook niet blijven zitten, en was er ook een pingpongtafel en een biljarttafel om los te komen. Op die manier kon iedereen gespreid genieten van onze speciale activiteiten.


Na 4 jaar als buddy trainingsgroep, hebben we de stap gemaakt naar een officiële IWCO-school. Het Chinees Nieuwjaar was een ideale setting om dit mee te vieren. Dankzij de goedkeuring en blijdschap van SiFu Mak Kwon Kune (麥廣權), kunnen wij nu als school onze ambities voor de leden wat uitbreiden. Eerst en vooral is een verzekering heel belangrijk als je wat dieper en intensiever op "chisao" (typische trainingsmethode voor gevoeligheid en reactie) en sparmomenten wil focussen. Dankzij de algemene vergaderingen en het maandelijks overleg kunnen we enkele doelstellingen concreet uitbouwen zoals:

  • het praktisch uitwerken van het IWCO-leerplan en individuele begeleidingen

  • het voorzien van online documentatie, traject en communicatie

  • het organiseren van internationale uitwisselingen via seminaries en internationale tornooien

  • het voorbereiden van een pelgrimstocht naar Hong Kong en Foshan (China)

SiFu Mak en Vincent in Zweden

Naast de optimalisatie van de infrastructuur, zoals valmatten, bokszakken, houten dummy, evenwichtspaaltjes, beschermkledij, e.d. ligt de volgende focus op zowel het uitwerken van de leerplanopvolging voor elk lid, alsook op de opleiding voor nieuwe trainers/assistent-trainers. Hiervoor wordt dit jaar nog een tweede locatie in Eksaarde (Lokeren) voorzien.


We gaan ook uitkijken naar toekomstige Europese uitwisselingsprojecten, tenminste als dit weer even vlot als vroeger kan. Hiervoor moeten we de huidige maatregelen onderzoeken van de landen van andere IWCO-scholen in Europa.


Hieronder starten we alvast met de eerste groepsfoto van het jaar. Als we ooit met zen allen op dezelfde dag aanwezig zijn, kunnen we eens een voltallige groepsfoto nemen. Misschien ben jij er dan volgende keer ook bij!
93 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
chinese-dragon-animated-gif.gif
bottom of page